Nieuwe vertaalmachine spreekt (nog) geen Nederlands

Google heeft een vertaalsysteem opgezet voor Europese octrooien. Dat is mooi natuurlijk, nadat het aantal talen waarin de Europese octrooien moesten worden opgesteld eerst drastisch is teruggebracht en onze eigen Nederlandse overheid het Nederlands zonder slag of stoot heeft weggegeven. Bij die zeven talen zit wel het Zweeds, maar niet het Nederlands. In Zweden wonen 8 miljoen mensen in Nederland en Vlaanderen zijn zo’n 24 miljoen Nederlandssprekenden. Hoe flikken die Zweden dat? Die zijn wat fanatieker wat hun taal betreft. De Nederlandse overheid, en kennelijk ook de Vlaamse, zijn voortdurend doende de hun landstaal te marginaliseren, met als gevolg dat het Nederlands in de talenpikorde ergens achteraan bivakkeert.

3 thoughts on “Nieuwe vertaalmachine spreekt (nog) geen Nederlands

  1. Het probleem is dat veel Nederlanders blijkbaar denken dat als het in het Nederlands is de kwaliteit minder is.

    Het stoort mij ook dat bijvoorbeeld Philips geen Nederlandse omschrijving op hun verpakkingen hebben staan. Dit terwijl het een kleine moeite is die weinig kost. Nu zie ik Philips maar als buitenlands bedrijf waarvan de producten niet de voorkeur genieten.

    Ook vindt men Engelstalig liedjes ook beter. Als ik op youtube naar Afrikaanstalige videoclips kijk, dan kan daar nog veel door Nederlandse zangers van geleerd worden.

  2. Onderschat het Zweeds niet. Kijk maar hoe IKEA het Zweeds durft te verkopen in de wereld. Zie je pak hem beet Philips al producten Nederlandse namen geven? Verder heeft het Zweeds computer, printer, download, upload enz vertaald.

    Verder heb ik me laten vertellen dat het Deens een balans heeft weten te vinden tussen het Deens en het Engels op universiteiten. Dat in acht nemende, verwacht ik dat het Zweeds dit ook gedaan heeft.

    Maar denk maar niet dat het Zweeds niet beinvloed wordt door het Engels, ook daar hebben ze er ´last´ van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.