Kabinet heeft haast met het lozen van het Nederlands

Het gaat de huidige regering kennelijk niet snel genoeg, de verdringing van het Nederlands door het Engels. Je vraagt je af waarom de Nederlandse overheid zo’n hekel aan het Nederlands heeft. Staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker wil die vervelende regel, dat Nederlands de voertaal op de basisscholen dient te zijn, kwijt. Zo is de verengelsing van het Nederlandse onderwijs begonnen op de universiteiten, zo’n jaar of twintig geleden, en wordt die ‘vervolmaakt’ door steeds meer Engels op de basisschool. Het huidige kabinet, nooit betrapt op enige bekommernis met het Nederlands, wil er nog eens extra de pas in zetten.
Waarom, vraag ik me af. Als er een taal is die geen aanmoediging nodig heeft zich bij de Nederlandse jeugd te nestelen, dan is het wel Engels (en vooral die afschuwelijk lelijke Amerikaanse variant daarvan). Waarom dan toch, kabinet? En dat bewezen zou zijn dat tweetalig onderwijs niet slecht voor het Nederlands is… Ik zou dat bewijs wel eens willen zien. Het enige onderzoek dat ik ken is een tamelijk gammel onderzoekje van Kees de Bot. Kom maar op met je bewijs, zou ik zeggen.

Bron: De Volkskrant

5 thoughts on “Kabinet heeft haast met het lozen van het Nederlands

1. Zelfs los van de vraag of de vroege invoering van Engels in het onderwijs het Nederlands schaadt of niet, blijkt uit een recent onderzoek dat beginnen met Engels in groep 1 niet meer oplevert dan beginnen in groep 3. Zie: http://www.lotpublications.nl/publish/articles/004672/bookpart.pdf (zie vooral blz. 185). De onderzoekster stelt zelfs ‘hoe later hoe beter’. (Zie blz. 185). Haar conclusie gaat in tegen het algemene onderbuikgevoed: hoe eerder Engels hoe beter. De vraag is of de wetenschap op kan tegen onderbuikgevoelens als ook polici voor de laatste kiezen.
    (PS de onderzoekster spreekt vloeiend Nederlands, maar Engels is haar moedertaal.)

2. Ik vraag me altijd af waar die aan zelfhaat grenzende dweepzucht van de verengelsers vandaan komt. En dan altijd maar weer die mantra: Het Nederlands lijdt er niet onder. Gelul, natuurlijk. Het Nederlands verliest zijn overheersende positie in steeds meer taaldomeinen in Nederland en Vlaanderen.

3. Het Nederlands krijgt waarschijnlijk een nog mindere status dan het nu heeft. Wat ik zelf erg jammer vind. Echter, zal het op korte termijn niet de status krijgen die het Fries nu heeft. Dat is nu zo’n huis-tuin-en keuken taal dat sommige Nederlanders niet eens weten dat het een officiële landstaal is. Dat zal dan nog eeuwen duren als het al ooit gebeurd. Ik vraag me af hoe ze dit willen vormgeven, het taalonderwijs in het Nederlands is al vrij matig. En het niveau van een moedertaalspreker zullen kinderen hoe dan ook niet halen, daarvoor is een tweetalige opvoeding nodig. Wat behalve in het geval van ouder met twee verschillende nationaliteiten natuurlijk onzin is. Jongeren van mijn generatie zijn ook opgegroeid met overal Engels, zij spreken niet meer dan een hele bijzondere Nederlandse variant van het Engels.

4. Ik lees ´Dekker wil onderwijs in een vreemde taal mogelijk maken tot 15% van de schooltijd´ Als het daarbij blijft zie ik er de ramp nog niet van in. Maar de kans dat het daarbij blijft is klein vrees ik. Als dit doorgaat schroeven ze dat percentage vast per jaar op.

Dit strookt overigens weinig met de aangekondigde bezuinigingen. 32 leerlingen per klas is straks geen uitzondering meer, want scholen kunnen zich minder leraren veroorloven. Er waren al problemen aangegeven in het verleden dat leraren niet meer zouden kunnen rekenen. Gaan deze leraren straks ook Engels geven? De kwaliteit zal er niet op vooruit gaan.

Maar goed we willen allemaal het beste voor onze kinderen en om het Engels kunnen we niet meer heen. Je moet zo goed zijn als een moedertaalspreker tegenwoordig als je er bovenuit wilt steken, dus dat is het nieuw oogmerk. Het Nederlands zal een functie vervullen als het Fries nu doet in Friesland. Heel erg jammer.