Paternotte: “Niet meer van deze tijd”

Tweetalig onderwijs op alle Amsterdamse basisscholen vanaf groep 3 (zes jarigen), daar pleit onze geliefde vijand D66-fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad Jan Paternotte voor. Mensen die daar tegen zijn zijn “niet meer van deze tijd”. In de discussie op de Amsterdamse zender AT5 onderschreef de D66-er volharding de stelling dat kinderen vanaf groep drie tweetalig onderwijs moeten krijgen. Paternotte onderbouwt zijn stelling dat dat goed is voor de internationale loopbaankansen op geen enkele manier. Hij geeft ook geen antwoord op de vraag of de kinderen door slechte beheersing van het Engels nu kansen missen. De Amerikanen hebben een een gezegde dat, vertaald luidt: Als het niet kapot is, dan hoef je het niet te maken. Paternotte, het is niet kapot. Ik heb geen tweetalig onderwijs gehad en ik denk dat ik me zeer aardig kan redden in het Engels, maar ook in het Duits. Ook een grote arbeidsmarkt, Paternotte. Ik geef toe dat het in Nederland geen gebruik is voor je taal in de bres te springen, maar je zou toch op zijn minst de discussie op basis van inhoudelijke argumenten te voeren en geen betekenisloze kreten als “dat is niet van deze tijd”. Was D66 niet ooit die redelijke partij? Ik wil dat rede in redelijk dan graag lezen als ratio, verstand.

1 thought on “Paternotte: “Niet meer van deze tijd”

  1. Politici zijn populisten en zijn enkel bezig met de korte termijn. Mijn vertrouwen zijn ze al jaren kwijt. De jongeman die op het beeldscherm verschijnt komt me over als een snelle hockeyfat die makkelijk wil scoren zonder verdere onderbouwing. Wat is in de mode? Onze kinderen tweetalig maken, het liefst zo ´native´ mogelijk. Win ik hiermee stemmen? Allez vooruit dan blaat ik dat rond, voor de donder! Bij het woord ´native´ krijg ik trouwens dat woordbeeld van een indiaan in blote bast en een hamer in zijn jat maar dat is weer iets anders.
    Engels wordt gesproken in weet ik het hoeveel landen, tot in India. Tja…. Is deze meneer weleens in India geweest? Heeft hij gewerkt met mensen uit India in het Engels? Zo geweldig is het allemaal niet weet ik uit ervaring. Emsterdem moet natuurlijk bekend staan als een stad waar men Engels spreekt zo puik als een moedertaalspreker en wel zo rap mogelijk. Zo kunnen ze aantrekkelijk zijn voor internationale bedrijven en zo zullen er wel meerdere economische voordelen liggen. Tja, zouden het VK en Ierland daar niet altijd beter in en voor zijn? Wil je die concurrentie aangaan? Er zal wel aardig aangedrongen worden door de Britse en Amerikaanse ambassade voor verder verengelsing, zo een pressiegroep zoals jullie zo fraai vertalen in jullie woordenlijst.

    Die andere juffrouw verkoopt haar brood dus daar kan je niet meer van verwachten. Doodleuk zegt ze dan dat als kinderen tweetalig opgevoed worden dat ze dan nog makkelijker een 3de taal leren…. Leer ze dan Frans of Duits, dan leren ze tenminste een taal die ze anders nooit zouden leren. Dan Engels is toch onomkombaar in de lage landen.

    Zo ratel ik maar voort en verder. Zoals een geleerde van de NASA al heel opterecht antwoordde op de vraag of hij dacht of er intelligent leven buiten onze planeet aanwezig zou zijn, ´het is al zo moeilijk om hier te vinden´.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.