Gaat Vlaanderen Nederland achterna?

TaalstrijdIk lees vandaag in de Standaard dat 25 Vlaamse middelbare scholen gaan beginnen met wat daar genoemd wordt ‘immersieonderwijs’ (wat zou er verkeerd zijn aan onderdompelingsonderwijs?). Tot 20% van de vakken mag in een andere taal worden gegeven dan het Nederlands, maar een in het buitenlands gedoceerd vak zal ook altijd in het Nederlands gegeven moeten worden. Aan dat laatste kan Nederland een voorbeeld nemen, maar aan de andere kant begint het er toch op te lijken dat ook Vlaanderen gevallen is voor de kennelijk onweerstaanbare lokroep van het Engels (=Amerikaans). Met als argument? De gehanteerde ‘argumenten’ zijn zo futiel: Engels is nu eenmaal dé wereldtaal (oid). In een fatsoenlijke debatwedstrijd zou je met zo’n ‘argument’ zo onder tafel geveegd worden. Kan een minister of een andere volksvertegenwoordiger in Nederland of Vlaanderen nu eens een keer met harde feiten voor de dag komen? Hoeveel van die tere zieltjes op onze Vlaamse en Nederlandse scholen hebben later een glanzende internationale (dus? Engelstalige) loopbaan misgelopen doordat ze op de basis- en middelbare school zo slecht Engels hebben geleerd? Cijfers graag. Ik weet bijna zeker dat ze daar niet mee kunnen komen, omdat die niet bestaan. Als je onzin maar blijft herhalen dan wordt die op den duur voor de onomstotelijke, niet te loochenen ‘waarheid’ versleten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.