Als je niks te zeggen hebt, zeg je het in het Engels

Emsterdem het it
Emsterdem het it

Ik was net op de stek Gezonde Stad aan het kijken. Mooi initiatief met vooral lieve projecten. Vooral niet laten. Ik zag daar een project van Citizen, Foodscape genaamd. Het onnodige Engels rukt kennelijk ook op onder de lieve, idealistische mensen. Ik keek nog wat verder en kwam bij de Slimme Stad uit, voor de gelegenheid  natuurlijk Smart City genoemd. Daar sterft het van het onnodige Engels. Ik liep vervolgens aan tegen de Amsterdam Economic Board, een van de founding partners van SmartCity. Je gelooft je ogen niet. Net kleine kinderen die hun eerste geleerde woordjes Engels uitproberen. Die ‘slimme’ stad is een heus samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente (Ajaj Emsterdem, weet je wel). Ja, wij Amsterdammers zijn goed in van alles. We hebben zeven sterke clusters (ook zo’n vaak misbruikt nikszeggend woord): creatieve industrie (wat zou dat zijn?), IT/eScience (???), financiële & zakelijke dienstverlening (krijg nou het), logistiek, flowers & food en toerisme & congressen. Het meeste is gewoon gejat van een kansvol geacht rijtje dat Balkenende ooit heeft opgesteld. Wat e-science is mag god weten en bloemen en voedsel worden nauwelijks in Amsterdam verbouwd. Logistiek klinkt interessant, maar komt uiteindelijk neer op het, vaak nutteloos, verslepen van goederen en producten. En dan hebben ze nog zo’n geinige filmpje, People of Amsterdam, dat voortborduurt op dat eindeloze Ajaj Emsterdam. Ik zou me schamen om zoiets te maken. Wat een armoe. Elkaar hersenloos napraten is in sommige ambtenaren- en bestuurderskringen erg in zwang.

Ooit had Amsterdam het, maar die is dat nu wel kwijt.  Ik denk dat al dat onnodige en potsierlijke Engels moet verhullen dat de Board ideeënloos en futloos is: Amsterdam has had it, once.

 

1 thought on “Als je niks te zeggen hebt, zeg je het in het Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.