Afrikaans verdwijnt aan de Zuidafrikaanse universiteiten

Zuid-Afrikaans minister van hoger onderwijs Blade Nzimande
Zuid-Afrikaans minister van hoger onderwijs Blade Nzimande

In een artikel in het Belgische blad Knack wordt gesteld dat het Afrikaans in Zuid-Afrika steeds meer uit de openbaarheid wordt verdrongen. Het artikel gaat over de Zuid-Afrikaanse universiteiten. Dat is natuurlijk niet helemaal het openbare leven. Knack had eenzelfde artikel kunnen schrijven over het Nederlands aan de Nederlandse universiteiten.
Het verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika is dat in Nederland de universiteiten geheel zonder enige dwang op grote schaal overstappen op het Engels, een gevolg van het gigantische minderwaardigheidscomplex dat Nederlandse universitaire bestuurders hebben als het om hun eigen taal gaat. In Zuid-Afrika dwingt de minister van onderwijs Blade Nzimande de weinige instituten voor hoger onderwijs die nog het Afrikaans als lestaal hanteren om op het Engels over te schakelen. Zijn argument is dat iedereen moet kunnen studeren. Waarom dan Engels en niet, om maar wat te noemen Zoeloe of een van de andere officiële talen van Zuid-Afrika? Is Engels dan niet de taal van de oude kolonisator en onderdrukker?
Verschillende Afrikaanstalige universiteiten zijn al (of niet deels) overstag gegaan, waaronder de universiteit van Stellenbosch. De toorn van Nzimande is nu gericht op Akademia, een instelling voor hoger onderwijs die is opgezet om hoger onderwijs in het Afrikaans te geven. “Die staat is in ‘n stryd gewikkel om so vinnig moontlik kapasiteit te skep om meer studente te kan akkommodeer. Die effek hiervan is dat daar baie druk op voormalige Afrikaanse instellings om Engels as voertaal aan te neem en het die Afrikaanse hoër onderwys aanbod drasties gekrimp gedurende die afgelope 15 jaar”, staat op de Akademia-webstek te lezen. Akademia vindt dat zij “..op so manier maak ‘n groot bydrae tot die vooruitgang van Suid-Afrika en sy mense.”

De minister had het zelfs over racisme, maar inmiddels heeft een groot deel van de Afrikaanssprekenden een andere dan een witte kleur. Het mannetje wil gewoon zijn zin hebben. Dat hij daarbij de taal van de vroegere, uiterst racistische kolonisator dwingend wil opleggen is een tikje pijnlijk. Zijn kennis van de geschiedenis zou misschien wat bijgespijkerd kunnen worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.