Leuven wil Frans juk wisselen voor Engels

Leuven VLaams, Walen buiten
Tegen de stakende Vlaamse studenten werd in januari 1968 hard door de politie opgetreden. Dat waren andere tijden (afb: WIkiMedia Commons)

In Nederland zijn de universiteiten al voor een groot deel of nagenoeg helemaal verengelst. Dat is volslagen illegaal, maar politiek Nederland doet of zijn/haar neus bloed. Ook in België wordt gestreefd naar verengelsing, tenminste in Vlaanderen, maar daar staan de taalwetten in de weg. Zo’n 50 jaar geleden ageerden Vlaamse studenten net zo lang tot Frans er verdween en het Nederlands er de voertaal werd. Het Franstalige deel verkaste naar Louvain-la-neuve (Nieuw-Leuven).

Zoals gezegd is er ook in België een sterke hang naar het verengelsen van het academische onderwijs. De Katholieke universiteit Leuven (KUL) had op 4 mei een bijeenkomst georganiseerd over de, wat universiteiten heel eufemistisch noemen, internationalisering van de universiteiten en de nationale taal, totalement en anglais. Ons Erfdeel had daar een artikel aan gewijd en schreef ironisch: in vijftig jaar van ‘Leuven Vlaams’ naar ‘Leuven Engels’. Nu zijn het echter niet de studenten die de taalovergang bewerkstelligen maar de ‘hooggeleerden’ en vooral de universiteitsbestuurders. Die zien dollartekens.
Alle mooie praatjes op een hoop, het gaat uiteindelijk om geld en buitenlandse studenten brengen geld in het laatje. Aan de nationale taal hebben de meeste universiteitsbestuurders geen enkele boodschap. Vijftig jaar na de bevrijding van het Franse juk onderwerpen de Leuvense bestuurders, de enkele goede niet te na gesproken, zich vrijwillig aan het Engelse (of eigenlijk Amerikaanse) juk…