Sof- en Lofprijs 2013 blijven in de kast

Eberhard van der Laan wint de Lofprijs,
Sofprijs voor staatssecretaris Sander Dekker

wapen Amsterdam

1 februari 2014 – Eberhard vd Laan/b&w van Amsterdam winnen de Lofprijs der Nederlandse taal 2013, de Sofprijs is voor staatssecretaris Sander Dekker. Voor het eerst zullen de fysieke blijken van de Lofprijs dit jaar niet worden uitgereikt. Burgemeester Van der Laan liet weten geen gaatje in zijn agenda te kunnen vinden om de prijs in ontvangst te nemen.Burgermeester Eberhard van der Laan van Amsterdam beantwoordde namens het college van b&w vragen van gemeenteraadslid Jan Paternotte (D66). De heer Paternotte wenst, in de geest van de voorstellen van de staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker (VVD), dat Amsterdam zo snel mogelijk tweetalig onderwijs op de Amsterdamse basisscholen invoert. Op de vraag van raadslid Jan Paternotte (D66) of de gemeente Amsterdam aanwezig is op de landelijke vvto-conferentie op 19 maart 2014 antwoordde Van der Laan: “Aangezien het niet tot de speerpunten van de gemeente Amsterdam behoort om tweetalig onderwijs te stimuleren, ziet het college geen reden om bij deze conferentie aanwezig te zijn.” Op een vraag van Paternotte of b&w van Amsterdam de conclusies van Dekker over meer Engels op de basisschool deelt, stelde Van der Laan (zijn naam staat onder het betreffende document) dat Amsterdam nog een grote uitdaging heeft: om alle kinderen zonder Nederlandse taalachterstand door te laten stromen naar het voortgezet onderwijs. “Het college kiest er daarom voor om onze middelen en energie daar op te richten.” Een antwoord dat de staatssecretaris zich ter harte zou moeten nemen. Tweede in de verkiezing om de Lofprijs der Nederlandse taal 2013 werd de schrijver en ex-hoogleraar Nederlands als tweede taal René Appel.

De overduidelijke winnaar van de Sofprijs der Nederlandse taal 2013 is de Nederlandse staatssecretaris Sander Dekker (VVD) die van plan is de basisscholen in Nederland tweetalig te maken. Onlangs is de Kamer akkoord gegaan met een proef met tweetalig onderwijs bij 12 basisscholen. Bij de aankondiging van zijn plannen in juni stond op nu.nl te lezen: “Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vindt het zonde dat pas in groep 7 wordt begonnen met Engels. Daarom wil hij scholen alle ruimte geven om vroeg met deze taal aan de slag te gaan.” De verengelsing van Nederland gaat deze Dekker kennelijk niet snel genoeg.

Ook Dekker liet weten de prijs, die moet gezien worden als aanmoedigingsprijs, niet in ontvangst te kunnen nemen wegens drukke werkzaamheden. Hij vroeg sN of we hem die prijs konden sturen, maar zo zit het systeem niet in elkaar.

Argumenten heeft Dekker nauwelijks. Hij wijst op de kansen op een steeds mondialere arbeidsmarkt, maar kan niet vertellen of Nederlanders nu door gebrekkige kennis van het Engels die banen mislopen. Ook doet de staatssecretaris nogal luchtig over het grote aantal kinderen met taalachterstand op de basisscholen, vooral in de grote steden (zie antwoord Van der Laan).
De stichting Nederlands ziet tweetalig onderwijs op de basisschool als een zeer forse stap in de richting van de verdringing van het Nederlands door het Engels. In het universitaire onderwijs is het in Nederland al niet meer mogelijk in het Nederlands af te studeren en wordt het studenten zelfs verboden scripties in het Nederlands te schrijven. Steeds meer middelbare scholen bieden tweetalig onderwijs aan, daarbij aangemoedigd door het Europees Platform, dat gesubsidiëerd wordt door de Nederlandse overheid. Nederlands wordt steeds minder vanzelfsprekend in Nederland.